Ademsessies, waarom zou je dat doen?

mrt 21, 2022

Iedereen weet dat zuurstof onze meest belangrijke basis behoefte is! Maar weet je bijvoorbeeld ook dat je door minder te ademen meer energie krijgt? Goed ademen staat aan de basis van een gezond, energiek en gelukkig leven. Tijdens een ademsessie leer je weer om de natuurlijke ademhaling te herstellen zoals die ooit was toen je net werd geboren.

Het kan zijn dat je door de jaren heen minder goed bent gaan inademen, te snel ademt, dat je niet volledig uitademt of een angst hebt ontwikkeld om je adem vast te houden. Dat heeft weer invloed op je normale leven en kan leiden tot astma, stress, blessures, darmproblemen etc. De ademhaling heeft invloed op alle processen in het lichaam.

Vanuit verschillende tradities kijken ze naar het lichaam op basis van 4 verschillende lichamen. Het fysieke lichaam, mentale, emotionele en spirituele lichaam. Ademhaling heeft invloed op deze verschillende lichamen.

Fysiek
Energie en zuurstof hebben veel invloed op elkaar. We hebben zuurstof nodig om voldoende energie te hebben maar ook CO2 is een belangrijk gas om te zorgen dat de zuurstof ook daadwerkelijk in de cellen terecht komt. Als je meer gaat ademen zorgt dat er uiteindelijk voor dat er minder zuurstof in de cellen terecht komt. En dat minder ademen is te trainen.

Mentaal
Meer ademen zorgt voor een verhoogde hartslag en een constante staat van stress. Zodra je lichaam in deze staat is werkt je brein anders en zal je hoofd meer angst gedachten produceren.

Emotioneel
Het kan goed zijn dat er emoties vrij komen tijdens een ademsessie. Dat zijn emoties die over het algemeen al leven in je onderbewustzijn, bijvoorbeeld als er een tijd geleden iemand overleden is. Met het proces van rouw is ook loslaten belangrijk en daar heeft het lichaam huilen voor. Heb je daar op dat moment geen ruimte voor omdat je bijvoorbeeld net in een drukke verbouwing zit. Dan kan het zijn dat dit later eruit komt. En dat is weer heel gezond.

Spiritueel
Met het minder populair worden van de kerk in Nederland is ook een groot gedeelte van de spiritualiteit verdwenen uit Nederland. En spiritualiteit is een onderdeel van ieder persoon, we hebben het nodig om verbinding te voelen. Niet alles ter wereld is verklaarbaar. Ademen haalt je uit het hoofd weg en als dat gebeurd kunnen er ook spirituele ervaringen ontstaan. Je kunt kleuren zien, gezichten of in een soort droomwereld terecht komen. Gebeurd dat, ervaar het dan gewoon. Je kan er van alles mee doen maar dat hoeft niet.

Traumaverwerking
Ieder mens maakt in zijn leven traumatische dingen mee. Dat kan een echt traumatisch event zijn zoals een auto-ongeluk of fysieke mishandeling, maar je hebt ook de procestrauma’s waarin er vroeger keer op keer werd gehamerd dat je iets niet kon etc. Deze trauma’s vormen je en het gedrag wat je daardoor ontwikkeld hebt, helpt je om te overleven. Maar op een gegeven moment kan dat gedrag zich tegen je gaan werken en dit ga je merken in fysieke, emotionele, mentale of spirituele problemen. Dat is een mooi moment om aan die trauma’s te gaan werken zodat je verder kan ontwikkelen naar de persoon die goed is voor de volgende levensfase.

Ademen is de perfecte manier om de brug te slaan tussen lichaam en geest.

Verschillende ademtechnieken
De laatste tientallen jaren zijn er verschillende ademtechnieken ontstaan die bijna allemaal de basis hebben in de yoga of oosterse mystiek. Wim Hof heeft bijvoorbeeld inspiratie opgedaan bij het Tummo boeddhisme. Een techniek die je ‘Innerfire’ aan kan zetten. De Wim Hof Methode ademhaling gaat als volgt:

1. 30x krachtig inademen door je neus. De uitademing mag je met een korte stoot door je mond doen. Zorg voor een ritme dat sneller is dan je normale ademhaling
2. Na de 30 ademhalingen adem je 80% uit en haal je geen adem meer. Je hebt nu dus lege longen. Houd dit zolang het prettig voelt vast (geen adem halen). Je wacht op een duidelijke ademprikkel.
3. Als de ademprikkel komt haal je diep adem en dit houd je 15 seconden vast. Je hebt nu dus volle longen. Tel in gedachten 15 seconden
Wil je meer weten over de Wim Hof Methode, ga dan naar https://www.wimhofmethod.com/ . Hier vind je ook wetenschappelijke onderzoeken naar de methode.

Verbonden ademhaling is een meer spirituele ademhaling en dat merk je ook tijdens een sessie. Je gaat al snel in een soort van trance waarbij het lichaam de ademhaling overneemt ipv je hoofd. Door “verbonden” te ademen herstel je je natuurlijke ademhaling. Je leert als het ware opnieuw te ademen met een optimale gebruik van je hele lichaam. Je verwerkt oude pijn, spanning en stress, waardoor de ballast die je meedraagt vermindert en/of oplost. Dit geeft je letterlijk en figuurlijk meer lucht!

De voordelen
– Meer energie doordat meer zuurstof in je cel kan komen.
– Beter afvoeren van afvalstoffen, je stimuleert het lymfesysteem
– Je lichaam ontspant
– Het vermindert je angstgevoelens en negatieve gedachten
– Je wordt senstiever

RTM Lifestyle Gym uitproberen? Vraag nu vrijblijvend een proefles aan!