EN

Jelle

In Verhalen vertellen onze leden over hun ervaringen bij RTM. Ze praten over wat ze leuk vinden, wat ze minder leuk vinden, twijfels die ze misschien ooit hadden en beantwoorden ook vragen.

Jelle: “CrossFit bij RTM is voor mij een uitlaatklep”

 

Dit is Jelle, 26 jaar oud en sinds een jaar sport hij bij RTM. In het dagelijkse leven is hij adviseur op het gebied van energie en klimaat in Amersfoort. In zijn jeugd speelde hij veel korfbal, maar door het vele verhuizen kwam een teamsport even niet meer in aanmerking. Jelle vertelt: “Een basisplek is dan moeilijk af te dwingen, dus ben ik opzoek gegaan naar een competitieve, individuele sport die je toch in een soort teamverband doet – het werd CrossFit.”

 

“RTM alleen voor topatleten? Dat is zeker niet het geval!”

 

Toen hij 5 jaar geleden in Nieuw-Zeeland was, belandde hij per toeval een keer in een CrossFit box en was onder de indruk van wat hij zag. Jelle: “Toen ik na die reis terugkwam, ontdekte ik dat je ook in Rotterdam al CrossFit kon doen.” Hij is toen 4 jaar geleden begonnen met Crossfitten bij een andere box in de stad.

Jelle vertelt verder: “We hoorden daar al wel eens verhalen over RTM, dat daar de échte topatleten zitten. Ik ben toen een keer een proefles bij RTM gaan volgen met een vriend. Door de verhalen die ik had gehoord, had ik vooraf wel een beetje een ongemakkelijk gevoel over het ‘atletisch niveau’ van de sporters bij RTM. Misschien zijn ze wel héél erg fit en durf ik daar niet bij. Dat bleek niet het geval. Natuurlijk zagen we dat mensen inderdaad wel fit waren, maar de groep was erg gezellig en voor iedereen toegankelijk. Er was voor mij dus geen andere barrière meer om lid te worden. Die proefles was heel gezellig en goed geregeld. Het was voor mij kraakhelder dat de gym gewoon goed georganiseerd is – Erg netjes, met goede voorzieningen en leuke coaches.”

 

“Ik wil later die man zijn die op zijn 70ste nog een salto van de duikplank maakt!’

 

Iedereen heeft zijn eigen motivatie om te gaan sporten: je wilt bijvoorbeeld fit worden, wat kilo’s ervan af of je traint gericht voor competitie. Jelle: “Ik wil gewoon op een gezellige manier lang fit blijven. Ik wil die man zijn die op zijn 70ste met z’n vrienden nog steeds een salto van de duikplank maakt en dat iedereen zich afvraagt: “Hoe dan?”.

 

“CrossFit is eigenlijk een soort speeltuin voor volwassenen”

 

CrossFit is een effectieve manier om fit te worden en leert je om functioneel dingen met je lichaam te kunnen doen. Jelle vertelt: “Daarvoor heb ik een aantal doelstellingen opgesteld. Een voorbeeld daarvan is het lopen op mijn handen. Dat kan ik nu nog niet goed. Maar binnen CrossFit zijn veel voorbeelden van dat soort vaardigheden: in een touw klimmen, op één been een squat kunnen doen, maar ook bijvoorbeeld met een bepaalde snelheid kunnen roeien of fietsen. Ik heb voor ogen om te blijven werken aan dat soort vaardigheden. CrossFit is eigenlijk een soort speeltuin voor volwassenen. Onder begeleiding van de coaches werk ik aan de hand van schema’s aan deze nieuwe vaardigheden en blijf ik mezelf zo uitdagen.”

 

“CrossFit bij RTM is voor mij een uitlaatklep”

 

Maar wat vertelt hij eigenlijk aan zijn vrienden over het sporten bij RTM? Jelle antwoordt: “Dat sporten bij RTM voor mij een uitlaatklep is. Onder mijn vrienden heerst nog steeds het idee dat je al fit moet zijn om bij RTM te gaan CrossFitten. Ik zeg dan meestal dat het juist heel toegankelijk is. Ik zie de laatste tijd dat er meer mensen lid worden die juist fit willen gaan worden! Daar is CrossFit precies voor bedoeld: om mensen gezond te krijgen, om ze van onnodige medicijnen of slechte voeding af te helpen. CrossFit is namelijk meer dan een manier van bewegen en trainen, het is een mentaliteit. Dat betekent dat je goede voeding voor jezelf regelt, goed en veilig beweegt en daarna pas sneller probeert te zijn of zwaardere gewichten gaat gebruiken. CrossFit biedt mij de handvatten om een gezond leven te leiden en RTM biedt de begeleiding en middelen die mij daarin ondersteunen. En natuurlijk dragen events zoals de jaarlijkse barbecue en interne throwdowns bij aan de gezellige sfeer en positieve vibe in de gym!”

 

Ben je na het lezen van het verhaal van Jelle nieuwsgierig geworden naar CrossFit en RTM? Meld je nu aan voor de gratis  ‘easy intro’.