EN

Christopher Soliana

Vertel Chris; wie ben je, wat doe je hier en hoe ben je in aanraking gekomen met CrossFit?

Ik ben Christopher Soliana, geboren op Bonaire, buureiland van het mooie Curaçao, waar ik ben opgegroeid en in 2003 ben ik naar Nederland gekomen om te gaan studeren. Naast de studie ben ik in de horeca beland waar ik als kok aan de slag ben gegaan. De horeca lifestyle betekent avonden en weekend werken en daarna stappen, alcohol, roken, ongezond, alles wat erbij komt kijken. Niet de beste lifestyle als je het mij vraagt.

Na 10 jaar in Nederland te hebben gewoond ben ik in 2013 terug verhuisd naar Curaçao, een life changing experience. Ik liet m’n omgeving, m’n vrienden en familie hier achter. Dat was wel even omschakelen. De horeca lifestyle, de feestjes en alles wat je hier in Nederland elk weekend kunt opzoeken is in Curaçao niet aanwezig dus daar begon de weg naar een gezonde lifestyle!

Terug in Curaçao ben ik meteen gestopt met roken en ging op een gegeven moment bootcamp doen, wat een beetje op CrossFit leek. Het was een manier van trainen in groepsverband die divers was, je kunt het een beetje vergelijken met de sweat classes van RTM en ik merkte al snel vooruitgang. Na een tijdje had ik zoiets van ok, ik kan hier niet verder, ik zocht meer uitdaging en betere coaching.

CrossFit Willemstad

In 2014 stapte ik over van de bootcamp lessen naar CrossFit, ik kwam via vrienden terecht bij CrossFit Willemstad waar ik flinke stappen heb gemaakt, de intensiteit van de trainingen nam toe en de coaching was ook van een beter niveau. Ik heb 4 jaar lang getraind bij CrossFit Willemstad, heb in 2018 mijn CrossFit level 1 certificaat behaald en ben gaan coachen. 

In diezelfde periode was ik als kok, en later ook als chef en manager, begonnen bij een bedrijfskantine. Ik was al bezig met gezond eten en ben toen aan de slag gegaan met het koken van paleo en vegan maaltijden. 

Toen ik de combinatie gezond eten en regelmatig trainen had uitgevonden kwam alles in een stroomversnelling terecht en was ik al snel verslaafd aan de gezonde lifestyle.

CrossFit en de lifestyle die ik daar omheen heb gebouwd heeft me geholpen met mijn zelfverzekerdheid, fysieke bouw, energielevel en drive. Daarom help ik ook graag mensen om dezelfde verandering in hun leven teweeg te brengen en dat is ook een van de redenen dat ik coachen zo tof vind. 

Van 2018 tot 2019 heb ik als coach gewerkt bij CrossFit Willemstad, ik gaf 3 keer per week de groepslessen en basics trainingen, daarnaast trainde ik zelf ook nog dagelijks. Begin 2019 ben ik teruggekomen naar Nederland waar ik het coachen verder wilde oppakken. 

Waarom vind je coachen zo leuk?

Toen ik terug naar Nederland kwam wilde ik doorgaan met coachen en meer ervaring opdoen, zo ben ik terecht gekomen bij RTM waar ik het coachen kan doorzetten om zo verder te groeien en nog meer mensen kan helpen. Mensen inzichten geven over voeding en bewegingsleer introduceren met een gezonde lifestyle, wie wil dat nou niet! 

Ik was vroeger nooit echt atletisch, als kind heb ik niet veel gesport en ik heb dus pas op latere leeftijd geleerd goed te bewegen en geleerd hoe belangrijk de juiste coaching kan zijn voor je lichamelijke ontwikkeling en zelfvertrouwen. Omdat ik zelf van niets ben begonnen en nu naar eigen zeggen goed mee kan komen binnen de box, haal ik de meeste voldoening uit het helpen van beginnende CrossFitters, maar ook gevorderde sporters coach ik graag.

Hoe omschrijf jezelf als coach?

In de eerste instantie kom ik heel serieus over vanwege mijn geconcentreerde gezichtsuitdrukking. Ik heb niet een constante smile. Ik frons, dat is iets wat ik van mezelf heb. Maar ik ben niet boos en kijk niet stoer. Ik ben gezelliger dan dat ik lijk! Dus als je me ziet in de box, kom dan gezellig een praatje maken!

Hoe omschrijf je de leden van RTM?

No nonsense harde werkers! Toen ik net terug was in Nederland mocht ik meedoen aan de RTM Throwdown en toen had ik direct gezien dat hier iedereen, oud en jong, beginnend en gevorderd, het beste uit zichzelf haalt. Het niveau bij RTM vergeleken bij Willemstad is wel anders, hier is de algemene techniek al op een hoog niveau en iedereen komt ook echt om een uur kwalitatief goed te trainen maar toch is en ruimte voor gezelligheid en een grapje. Super tof om te zien en ik kijk er naar uit om jullie vaker te zien en te coachen.