EN

Meditatie een work-out voor je brein

Nice to meet you Joy

Dit is Joy, gecertificeerd Meditatie Coach. Joy is de oprichters van Connect with Joy. Een bedrijf dat een missie heeft om zoveel mogelijk mensen op een leuke en toegankelijke manier kennis te laten maken met meditatie, zodat jij de connectie met jezelf kunt verdiepen en zo meer geluk en succes van binnenuit kunt ervaren. En deze enthousiasteling geeft op 8 december bij RTM de workshop: “Meditatie een work-out voor je brein”. Wij gingen koffie met haar drinken en stelde haar wat leuke vragen.  

Omschrijf Joy eens in een aantal woorden?

Een intense levensgenieter, bewust, Joyful (ja haha it’s true), enthousiast, fanatiek, mega nieuwsgierig, inlevend, kalm en rustig. 

Wat is meditatie? 

Je hebt ontzettend veel verschillende meditatie richtingen, maar de workshop van 8 december gaat over de wereld van “Mindful Meditatie”. Ik noem het ook wel eens Moderne Meditatie. Kennis vanuit de monniken, onderbouwd vanuit de wetenschap en gegoten in een Modern Mindful jasje. 

Meditatie in één zin omschrijven vind ik altijd lastig, omdat het zoveel meer is dan een zin. Als ik het dan toch in het kort mag omschrijven noem ik het graag “een work-out voor je brein”. Meditatie gaat niet over het leegmaken van je mind of het stoppen van je gedachten. We zijn mensen en denken is wat onze brein doet. Maar met meditatie veranderen we uiteindelijk onze relatie met onze mind en onze gedachten. Meditatie is het trainen en leren kennen van de mind. Met meditatie trainen we onder andere onze “aandachtsspier” zodat we uiteindelijk leren bewuster met onze aandacht om te gaan. 

Waarom is meditatie zo belangrijk voor jou? 

We leven in een wereld waarin we dagelijks zoveel prikkels ervaren en waarin we continu maar “aan” staan. We worden overspoeld met digital noise: smartphones, social media, likes, shares, uploads, downloads. We zijn meer dan ooit geconnect met alles om ons heen. Maar hoe zit het met de belangrijkste connectie die er is? De connectie met onszelf? Ik geloof, dat in deze drukke wereld waarin we altijd maar aan staan, we allemaal wat vaker momenten mogen pakken om de pauzeknop in te drukken om te connecten onze binnenwereld. En meditatie geeft je die momenten. Toen ik eenmaal door kreeg wat voor energie, helderheid, balans, rust en creativiteit ik van mediteren kreeg ben ik gaan experimenteren. Experimenteren met verschillende technieken, afkomsten en oefeningen… Uiteindelijk heb ik een Teacher Training gevolgd. Ik heb tijdens deze opleiding een prachtig verbindende reis met mezelf mogen maken (still feel the hallelujah inside)! Het allermooiste aan dit pad vind ik de eindeloze groei. Terwijl ik mijn kennis mag overbrengen, leer ik ook elke dag zelf nog. Elke dag word ik een betere versie van mezelf and I love it. 

Vertel eens wat meer over jouw visie over de combinatie van sporten en meditatie? 

Goud, punt! Haha, ik zei toch dat ik fanatiek was ;).. In mijn beleving is de combinatie van sporten en meditatie de perfecte combinatie om geluk en succes van binnenuit te ervaren en is dat niet wat we allemaal stiekem zoeken? Sporters hebben al een tool in handen waarmee ze de “pauzeknop” kunnen indrukken en de connectie met zichzelf kunnen vergroten. Eigenlijk is sporten op zich al een meditatie tool, mits je het natuurlijk wel met al je aandacht doet. Maar wat veel sporters niet weten is dat de combinatie van meditatie en sporten echt goud is. Waarom? Je kan natuurlijk denken dat meditatie het tegenovergestelde van sporten is. Je lichaam bewegen of stilzitten op een kussentje. Maar het combineren van meditatie en sporten zorgt er uiteindelijk voor dat sportprestaties verbeteren. We weten allemaal dat de grootste barrière voor echt succes in de sportwereld onze mind is. Met meditatie kunnen we onze “aandachtsspier” trainen en deze voordelen kunnen weer weer gebruiken tijdens onze work-out. Je leert de connectie met je lichaam nog meer te versterken op gevoelsniveau en daarnaast zorgt meditatie voor het vergroten van je concentratie, wat weer goed van pas kan komen tijdens een training in de gym. Naast de mentale voordelen zorgt meditatie voor heel wat gezondheidsvoordelen! Zo brengt meditatie de hoeveelheid cortisol in je lichaam omlaag, waardoor je jouw lichaam een snellere kans geeft om te herstellen. Het zorgt voor het verbeteren van de kwaliteit van je slaap en je leert (uiteindelijk) op een betere manier om te gaan met emoties, wat weer zorgt voor betere discipline. 

Maar dat mediteren is dat dan niet heel erg zweverig? 

Yes I love deze vraag. Ikzelf loop graag in fladder-broeken, en steek graag wierrook aan, maar buiten dat ben ik zelf een geaard persoon met twee benen op de grond. En meditatie zelf? Meditatie is verre van zweverig.. Met meditatie leer je de connectie met jezelf te verdiepen om meer succes en geluk te ervaren in je dagelijkse leven. Je leert vanuit pure nuchterheid de verbinding met jezelf te verdiepen. Vrienden worden met je ademhaling, je lichaam, je emoties, je gedachten en jezelf. In ons drukke bestaan leren stil te staan, in te checken en te ontstressen. Niet zweverig toch? 

Is het voor iedereen die workshop 8 december? 

Oh yes! Voornamelijk voor de beginners, maar voor een ieder die al eens gemediteerd heeft is het natuurlijk altijd fijn om je kennis weer wat te updaten. En as jij de persoon bent die al 3 keer hebt gedacht, nee dat mediteren is niks voor mij. Ik daag je dan uit, kom dan juist! Meditatie beoefenen doe je namelijk niet om goed te worden in mediteren, maar om elke dag betere te worden in het leven. Meditatie is een vaardigheid die je kan leren en die je steeds verder kunt ontwikkelen, net zoals sporten in de gym. Als je eenmaal de start hebt gevonden dan kan deze vaardigheid de gehele kwaliteit van je leven verbeteren. Ik neem je graag mee op reis in de wereld van meditatie.. Zie ik je 8 december? tickets kun je bestellen via de onderstaand link 

Workshop Ticket 8 Dec 

Greetings, 

Joy Idenburg